photo courtesy of Lasala Images
On Sunday November 19, West End Bikes and Portland Racing are bringing you the 11th edition of the Kruger's Crossing Cyclocross Classic, which will double as the OBRA 2017 CYCLOCROSS STATE CHAMPIONSHIPS!
This fun AND epic race - a longtime favorite with racers and spectators alike - will take place at Kruger's Farm, located in the beautiful countryside of Sauvie Island (only 20 minutes from downtown Portland!).
This will NOT be your usual cross race! Besides the challenges thrown at us by the November weather gods, you can expect a wild course that will lead you along rutted farm roads, through berry fields, pastures, a barn, past a free-range chicken coop, and a giant sow named Mathilda.
Check out the course map and the photos, videos and race reports of previous editions to get an idea what we are talking about!
In the morning, Kruger's Farm Market will greet racers with free Nossa Familia Coffee and, later in the day, their food stands will serve veggie chili, baked potatoes, hot soup, and a variety of sausages and other grilled goodies. Around noon, Hopworks Urban Brewery will come out to serve free samples of their much-acclaimed Abominable Winter Ale and some other HUB classics.
In good tradition, we'll lighten up a giant bonfire along the course to keep everyone warm and toasty, we'll have DJ-ed music (and continuous race announcing by Luciano), free kiddie races, and throughout the day we will raffle off a ton of prizes, courtesy of our presenting sponsor West End Bikes and our other generous sponsors Specialized, Portland Design Works, Showers Pass, Nossa Familia Coffee, Hopworks Urban Brewery, Chris King, Bob's Red Mill, Dave's Killer Bread, Portland Fender Company, Icebreaker, Gevenalle, and Osmo Nutrition.
Last but not least, we'll stage another encore of the Doggie Dash CX World Championship, presented by Portland Design Works and benefiting The Pixie Project. This wild cross race - sans bikes - for your four-legged friends of all stripes and colors (lycra dog team kits strongly encouraged!) is a hoot for racers, dogs and spectators alike. And we'll raffle of a bunch of sweet Castelli cycling caps, donated by The Rescue Project, among all doggie dash participants who make an onsite donation of $5 or more to the Pixie Project!
photo courtesy of Lasala Images
Race Schedule (similar to Cross Crusade):
8:30am Cat 4 Men, Clydesdales, Athenas (45 min)
9: 25am Cat 4 Masters Men 35+, Masters 60+, Masters 70+ (45 min)
10:15am Course Preview (10 min)
10:25am Cat 5 Men, Single Speed Women (45 min)
11:20am Cat 3 Masters Men 35+, Masters 50+ (45 min)
12:05pm Kids Cross (15 min)
12:20pm Course preview / Podiums Morning Races (10 min)
12:30pm Cat 3/4/5 Junior Men, Cat 3/4/5 Junior Women (30 min)
1:00pm Doggie Dash (10 min)
1:10pm Cat 2/3 Men, Single Speed Men, Cat 1/2/3 Junior Men (45 min)
2:00pm Course preview (10 min)
2:10pm Cat 3 Women, Cat 4 Women, Cat 5 Women, Cat 1/2 Masters Women 35+, Cat 3 Masters Women 35+, Masters Women 50+, Cat 1/2/3 Junior Women (45 min)
3:05 Cat 1/2 Men, Cat 1/2 Women, Cat 1/2 Masters Men 35+ (60 min)
4:15pm Podiums Afternoon Races (15 min)
Kruger's Farm is located at NW Sauvie Island Rd & Charlton Rd.
Coming from Portland, take Hwy 30 West (towards Scappoose). At the first stop lights past Linnton, you turn right and cross the Sauvie Island bridge and continue onto Sauvie Island Rd for about 1.5 mi. Kruger's Farm will come up on your right [Google Maps].
photo courtesy of Hot Foot Photo